Milli Marşımız 103 yaşında

Milli Marşımız 103 yaşında Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının simgelerinden biri olan İstiklal Marşı’nın kabulünün ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü sebebiyle Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde program düzenlendi. Düzenlenen programda Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve dönemin atmosferini, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını betimleyen oratoryo sergilendi. Programda konuşma yapan Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Çermaoğlu;...

Milli Marşımız 103 yaşında

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Marşımız 103 yaşında

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının simgelerinden biri olan İstiklal Marşı’nın kabulünün ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü sebebiyle Edirne Halk Eğitim Merkezi’nde program düzenlendi. Düzenlenen programda Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve dönemin atmosferini, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını betimleyen oratoryo sergilendi.

Programda konuşma yapan Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Çermaoğlu; “Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alkışlarla ve gözyaşlarıyla dinlenen Mehmet Akif Ersoy’un kahraman ordumuza ithaf ettiği milli duygularımızın en güzel şekilde ifade edildiği milli marşımızın kabul günüdür. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yıllardı. Cephedeki askerlerimizi coşturacak, onların morallerini yükseltip, milli duygularını güçlendirecek bir milli marşın hazırlanması düşüncesi Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından ortaya atıldı. Zamanın milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, ulusal marşı Mehmet Akif Ersoy’un yazmasını istiyordu. Oysa Mehmet Akif ucunda para ödülü olduğu için yarışmaya katılmamıştı. Milli marş niteliği taşıyan bir şiirin bulunamaması üzerine dostları devreye sokularak Mehmet Akif ikna edilmeye çalışıldı. Sonunda para ödülünün kaldırıldığı konusunda güvence verilince Mehmet Akif marşı yazmayı kabul etti. Mehmet Akif, sarsılmaz bir iman ve dava adamı olduğu kadar tam bir erdem kahramanıydı. Türk şiirinde bu kadar kendi kendisi olabilen, yüksek ahlak sahibi, mütevazı ve ilkeli, entelektüel kapasitesi son derece yüksek, yaşadığı dünyanın farkında bir başka şair zor bulunurdu. Akif aynı zamanda bir milli mücadele kahramanıdır. Milli mücadeleye katılmak için Ankara’ya gelir, yüreğindeki iman ve umudu cami kürsüsünden, eşraf ziyaretlerine kadar sohbet, vaaz, davet, gözyaşı ve şiirle haykırır. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazmak nasip etmesin diyen Akif’i ve İstiklalimizi borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum, ruhları şad olsun” ifadelerine yer verdi.

Ardından ilkokullar ve ortaokullar arası İstiklal Marşı okuma yarışması ve Türk’ün Özü, Akîf’in  Sözü  temalı lise öğrencileri arası kompozisyon yazma yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

İlkokullar arası İstiklal Marşı okuma yarışmasında birinci olan Yüksel Yeşil İlkokulu öğrencisi Zehra Sare Sorak İstiklal Marşı’nı büyük şevk ile okudu.

Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin hazırladığı ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ile dönemin savaş ortamının betimlendiği oratoryo katılımcıların beğenisine sunuldu. Hazırlanan oratoryo katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. Protokol ile gösteriyi hazırlayan öğrencilerin hatıra fotoğrafı çektirmesi ile program son buldu.

Hazırlanan 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü programına Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, CHP Milletvekili Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan katılım sağladılar.

Milli Marşımız 103 yaşında

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.