Oda başkanlarından tarife uyarısı

Türkiye’de inanç turizmi denildiğinde akla gelen ilk kentlerden birisi olan Edirne’de, Ramazan ayında da çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi bekleniyor. Özellikle Ramazan ayında iftar menüleri çıkaran restoranlar da misafirlerini beklemeye başladı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak ve Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Yönetim Kurlu Başkanı Kemal...

Oda başkanlarından tarife uyarısı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de inanç turizmi denildiğinde akla gelen ilk kentlerden birisi olan Edirne’de, Ramazan ayında da çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi bekleniyor. Özellikle Ramazan ayında iftar menüleri çıkaran restoranlar da misafirlerini beklemeye başladı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak ve Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Yönetim Kurlu Başkanı Kemal Cingöz, gazetemizin sorularını yanıtlayarak restoranlardaki iftar menülerini değerlendirdi.

‘RAMAZAN’DA FIRSATÇILIĞA GEREK YOK’

ETSO Başkanı Sezai Irmak, bir restoranda iftar yemeğine gitmenin Edirne’de yaşayan bir vatandaş için lüks hale geldiğini söyledi. Vatandaşların uçuk fiyat konusunda dikkatli olması ve işletmecileri uyarması gerektiğine vurgu yaptı. Irmak; “Fiyatlar geçen seneye oranla tam olarak iki katı. Ancak iftar menüsü diye bir tarifemiz yok. Esnaf odasının verdiği bir tarife göre pilav, kebap veya çorba artık yemek neyse fiyatına göre iftarlık tabağı da ekleyip ona göre bir fiyat belirlendi. Edirne’deki fiyatlar 400TL ile 600TL arasındadır. Dışarıda iftar yemeğine gitmek şu an Edirne’de yaşayan için lüks durumda. İftarlık menüsü denetleme gibi bir şansımız yok. Ramazan ayını fırsat bilerek kuru kayısıyla hurmayı fiyatı yüksek bir meblağ koymanın manası yok. Bu durum ciğer satıcılarında da yaşanıyor. Otokontrol ile bunu vatandaş şekillendirecek. Yani yüksek fiyat yazana kimse gitmeyince fiyatlar ona göre dengelenecek. Uçuk rakam gözüken yerleri vatandaşın uyarması lazım. Herkesin kendisine göre bir iftar menüsü var. Onları gidip detayına kadar denetlememiz mümkün değil ama çoğu yemeğin gramaj ve tarifesi belli” dedi.

‘O RAKAMLARLA İFTAR YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL GİBİ GÖRÜNÜYOR’

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, iftar menüsü için kendilerine bir tarife talebi gelmediğini belirtirken, mevcut yemek tarifeleri üzerinden ücretlendirme yapılacağını söyledi. Cingöz; “Tabi ki Ramazan ayında iftar menüleri oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla Türkiye’de bazı yerlerde söylenen rakamlar, vatandaş olarak o rakamlarla iftar yapmak mümkün değil gibi görünüyor. 700-800-900 liralardan bahsediliyor. Edirne’de iftar menüsü hazırlayan işletme olduğunu duymadım. Bize gelen iftar tarifesi talep eden esnaf da yok. Herhalde olursa da esnaf bu ücretleri kendileri belirleyecek veya mevcut yemek tarifeleri üzerinden ücretlendirme yapacaklar. Çünkü ortada iftar menüsü tarifesi yok. Bununla beraber bütün esnaf arkadaşlara tavsiyem şudur; her esnaf, dükkanının görünür yerine tarifesini ve fiyat etiketini assın. Kanunen asma zorunluluğu var, bakanlığın da bu konuda ciddi yaptırımları var. Yani yarın öbür gün esnaflar cezai müeyyideye maruz kalmamak adına, mutlaka tarife ve fiyat etiketlerini asmaları gerekir” şeklinde konuştu.

“RAMAZAN’DA FİYAT ETİKETLERİ, GÜNÜN FİYATLARINDAN DAHA DÜŞÜK TUTULMALI”

Ramazan ayında fiyat etiketlerinin düşük tutulması yönünde esnafa çağrıda bulunan Cingöz; “Ramazan, hepimizin Ramazanı. Bence Ramazan’da fiyat etiketleri, günün fiyatlarından da düşük tutulmalı. Hakikaten alım gücü zayıf olan insanların da gidip Ramazan’da karnını doyurabilmesi lazım. Ama şu an benim gördüğüm kadarıyla iftar menülerinin ücretleri çok yüksek; 700-800-900 liralar konuşuluyor. Yani normal bir vatandaşın iftar menüsüyle, iftar yapma olasılığı çok düşük. Bu rakamlar çok afaki rakamlar. Edirne’yi diğer illerden ziyaret eden bir vatandaşın, orucunu açabileceği bir evi yok. Akşam olduğu zaman mutlaka bir yerde orucunu açma ihtiyacı hissedecek. Bunun için de esnaflar da günlük fiyatları değil, biraz düşük fiyatlar uygulamaları adil ve adaletli olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘ESNAFIMIZ FİYATLARI ŞİŞİRMESİN, İNDİRİM YAPARAK SEVABA GİRSİN DUA ALSINLAR’

Cingöz, geçen yılın Ramazan ayına oranla fiyatlarda yaklaşık yüzde 150’lik bir artış gerçekleştiğine vurgu yaparak; “Geçen ramazana oranla, değişim yüzde 150 gibi. Ama esnaf da haklı. Et fiyatlarını görüyorsunuz. Bugün kıymanın kilosu 500 lira, et fiyatı 600-650 lira. Yani gıda fiyatlarında olağanüstü bir artış var. Dünya genelinde gıda fiyatları düşüyor, ama Türkiye’de tasavvur edilemeyecek kadar da artıyor. Edirne bir turizm kenti, mutlaka Ramazanda ziyaretçi alacaktır. Esnafımız fiyatları şişirmesin. 15-20 lira indirim yapsalar bile sevaba gireceklerdir, dua alacaklardır” açıklamasını yaptı.

Adem Batuhan SEVER

Oda başkanlarından tarife uyarısı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.