“Gastronomi Turizmi ve Turizmin Tanıtımında Medyanın Rolü” paneli düzenlendi

Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirilen panele, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Göktürk, AHBVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu ve Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı...

{"id":88363,"news_id":15691830,"detail":"

Hac\u0131 Bayram Veli \u00dcniversitesi (AHBV\u00dc) Turizm Fak\u00fcltesi\u2019nde ger\u00e7ekle\u015ftirilen panele, \u0130l K\u00fclt\u00fcr ve Turizm M\u00fcd\u00fcr\u00fc Ali Ayvazo\u011flu, Ankara Ticaret Odas\u0131 Ba\u015fkan Vekili, Ankara Kent Konseyi Ba\u015fkan\u0131 Halil \u0130brahim Y\u0131lmaz, AHBV\u00dc Rekt\u00f6r Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Prof. Dr. K\u00fcr\u015fat G\u00f6kt\u00fcrk, AHBV\u00dc Turizm Fak\u00fcltesi Dekan\u0131 Prof. Dr. \u0130rfan Yaz\u0131c\u0131o\u011flu, \u0130nternet Medya ve Bili\u015fim Federasyonu ve T\u00fcrk \u0130nternet Medya Birli\u011fi Genel Ba\u015fkan\u0131 Dr. S\u00fcleyman Basa, Balkan Stratejik Ara\u015ft\u0131rmalar Merkezi (BASAM) Ba\u015fkan\u0131, T\u0130MB\u0130R Ba\u015fkan Vekili, 24. D\u00f6nem \u0130zmir Milletvekili Rifat Sait, Bas\u0131n \u0130lan Kurumu Ankara B\u00f6lge M\u00fcd\u00fcr\u00fc Murat Y\u00fcrekli, T\u0130MB\u0130R Genel Ba\u015fkan Yard\u0131mc\u0131lar\u0131 Cengiz Aksan, Adil Ko\u00e7alan, Birlik Haber Ajans\u0131 Genel M\u00fcd\u00fcr\u00fc (BHA) Muhammet Ka\u00e7ar, Gastronomi Yazar\u0131- Gurme TV Y\u00f6netim Kurulu Ba\u015fkan\u0131 Ufuk G\u00fcng\u00f6r ile gurmeler, davetliler ve \u00f6\u011frenciler kat\u0131ld\u0131.\n

\n

Dr. S\u00fcleyman Basa: Gastronomi mutfak ile k\u00fclt\u00fcr aras\u0131nda ba\u011f kuruyor\n

\u0130nternet Medya ve Bili\u015fim Federasyonu ve T\u00fcrk \u0130nternet Medya Birli\u011fi Genel Ba\u015fkan\u0131 Dr. S\u00fcleyman Basa panelin a\u00e7\u0131l\u0131\u015f\u0131nda yapt\u0131\u011f\u0131 konu\u015fmada \u0130MEF ve T\u0130MB\u0130R olarak k\u00fclt\u00fcr ve turizm habercili\u011fi ile gastronomi habercili\u011finin geli\u015ftirilmesi ad\u0131na projeler \u00fcreterek medyan\u0131n bu alanda ilgisini art\u0131rmay\u0131 hedeflediklerini, b\u00f6ylece gastronomi \u00fczerinden b\u00f6lgelerimizin k\u00fclt\u00fcr\u00fcn\u00fcn d\u00fcnyaya tan\u0131t\u0131lmas\u0131na katk\u0131 sa\u011flamaya \u00e7al\u0131\u015ft\u0131klar\u0131n\u0131 s\u00f6yledi. \u00dclkede turist ba\u015f\u0131na 829 dolar olan gelirin 157\u2019i dolar\u0131n\u0131n yeme i\u00e7me sekt\u00f6r\u00fcnde harcand\u0131\u011f\u0131n\u0131 ifade eden Dr. Basa, gastronominin en b\u00fcy\u00fck \u00f6neminin mutfak ile k\u00fclt\u00fcr aras\u0131nda ba\u011f kuruyor olmas\u0131 oldu\u011funu kaydetti.\n

\n

Halil \u0130brahim Y\u0131lmaz: Gastronomi turizmine mahkumuz\n

Ankara Ticaret Odas\u0131 Ba\u015fkan Vekili, Ankara Kent Konseyi Ba\u015fkan\u0131 Halil \u0130brahim Y\u0131lmaz, Ankara\u2019n\u0131n Gaziantep ve Elaz\u0131\u011f\u2019dan sonra en fazla yemek k\u00fclt\u00fcr\u00fcne sahip kent oldu\u011funu belirterek bu durumun pek bilinmedi\u011fini s\u00f6yledi. Y\u0131lmaz, \u201cAnkara Gastronomi turizmin kalbinin ataca\u011f\u0131 bir kent oldu\u011funu anlayabilmemiz i\u00e7in medyaya ihtiyac\u0131m\u0131z var. \u00c7\u00fcnk\u00fc ileti\u015fim \u00f6yle bir g\u00fc\u00e7. Bu kente gelmi\u015f ge\u00e7mi\u015f en adanm\u0131\u015f kamu y\u00f6neticilerinden biri olan \u0130l K\u00fclt\u00fcr ve Turizm M\u00fcd\u00fcr\u00fcm\u00fcz Ali Ayvazo\u011flu, Trabzon\u2019daki tecr\u00fcbesiyle Ankara\u2019m\u0131za \u00e7ok de\u011ferli hizmetler sunuyor. Gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fc Ankara\u2019m\u0131z\u0131n ve \u00fclkemizin turizm pay\u0131n\u0131n art\u0131r\u0131lmas\u0131 i\u00e7in \u00f6nemli. Gastronomi turizmine mahkumuz\u201d diye konu\u015ftu.\n

\n

\u0130rfan Yaz\u0131c\u0131o\u011flu: Turizm sekt\u00f6r\u00fc k\u00fclt\u00fcrel etkile\u015fimini te\u015fvik ediyor\n

AHBV\u00dc Turizm Fak\u00fcltesi Dekan\u0131 Prof. Dr. \u0130rfan Yaz\u0131c\u0131o\u011flu ise gastronominin k\u00fclt\u00fcrel \u00e7e\u015fitli\u011fi ke\u015ffetmek i\u00e7in bir seyahat t\u00fcr\u00fc haline geldi\u011fini belirtti. Yaz\u0131c\u0131o\u011flu \u015f\u00f6yle konu\u015ftu:\n

\u201cBir \u00fclkenin yemek k\u00fclt\u00fcr\u00fc, tarihi, co\u011frafyas\u0131 ve insanlar\u0131 ile birlikte sunuldu\u011funda lezzetlerle birlikte yerel k\u00fclt\u00fcrlerde ortaya \u00e7\u0131k\u0131yor. Medya bu k\u00fclt\u00fcr\u00fc ortaya \u00e7\u0131karmada yaymada kritik bir rol oynar. Turizm sekt\u00f6r\u00fc sadece ekonomik bir kazan\u00e7 de\u011fil k\u00fclt\u00fcrel etkile\u015fimi te\u015fvik eden insanlar\u0131 bir araya getiren bir k\u00f6pr\u00fcd\u00fcr\u201d\n

\n

R\u0131fat Sait: T\u00fcrkiye gastronomide \u00e7ok zengin bir \u00fclke\n

BASAM Ba\u015fkan\u0131, T\u0130MB\u0130R Ba\u015fkan Vekili, 24. D\u00f6nem \u0130zmir Milletvekili Rifat Sait ise panelde yapt\u0131\u011f\u0131 konu\u015fmada T\u00fcrkiye\u2019de herkesin bildi\u011fi bir konu olan yeme-i\u00e7me sekt\u00f6r\u00fcn\u00fcn \u00e7ok de\u011ferli oldu\u011funu s\u00f6yledi. Kosoval\u0131 oldu\u011funu, T\u00fcrkiye ile Kosova\u2019n\u0131n birbirine benzer gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fc oldu\u011funu kaydeden Sait, \u015f\u00f6yle konu\u015ftu:\n

\u201cYeme, i\u00e7me konusunda herkes bir \u015fey s\u00f6yleyebilir ama do\u011fru \u015feyleri s\u00f6ylemek laz\u0131m. Gastronomi sadece yemek i\u00e7me de\u011fil, do\u011fru yemek lezzetli yemekleri g\u00fczel bir \u015fekilde de\u011ferlendirmektir. T\u00fcrkiye\u2019de bu konuda \u00e7ok \u00f6nemli ve zengin bir \u00fclke. Biz T\u0130MB\u0130R olarak bu alanda \u00e7al\u0131\u015fmalar da y\u00fcr\u00fct\u00fcyoruz. Gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fcn\u00fc do\u011fru bir \u015fekilde anlatmam\u0131z laz\u0131m. Her \u015fey yerinde \u00e7ok g\u00fczel. Gaziantep\u2019in baklavas\u0131 her yerde var ama Gaziantep\u2019de yap\u0131lmas\u0131n\u0131n bir \u00f6zeli\u011fi oran\u0131n kurulu\u011fu ve nemi baklavan\u0131n en g\u00fczel \u015fekilde yap\u0131lmas\u0131na neden oluyor. Her b\u00f6lgenin kendine \u00f6zg\u00fc bir yeme\u011fi var, g\u00fczelli\u011fi var. Kendi b\u00f6lgesinde ve yerinde tan\u0131nmas\u0131 daha do\u011fru anlat\u0131lmas\u0131 ve tan\u0131t\u0131lmas\u0131nda yarar sa\u011fl\u0131yor\u201d\n

\n

Ali Ayvazo\u011flu: \u00dclkemizin gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fc d\u00fcnya mutfaklar\u0131 aras\u0131nda yer almal\u0131\n

\u0130l K\u00fclt\u00fcr ve Turizm M\u00fcd\u00fcr\u00fc Ali Ayvazo\u011flu ise 55 milyar dolar turizm geliri elde etti\u011fimiz en \u00f6nemli kara par\u00e7as\u0131nda, medeniyetlerin kav\u015fak noktas\u0131ndaki bir \u00fclkede ya\u015fad\u0131klar\u0131n\u0131 belirtti. Geleneksel k\u00fclt\u00fcr\u00fcm\u00fcz\u00fc yans\u0131tacak her t\u00fcrl\u00fc malzemeye sahip olan T\u00fcrkiye\u2019nin, d\u00fcnya mutfaklar\u0131 aras\u0131na girebilecek bir de\u011ferler silsilesine sahip oldu\u011funu ifade eden Ayvazo\u011flu, \u00fclkemizin gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fcn\u00fcn d\u00fcnya mutfaklar\u0131 aras\u0131nda yer almas\u0131 gerekti\u011fini s\u00f6yledi. 2028\u2019de 100 milyon turisti a\u011f\u0131rlama hedefi olan T\u00fcrkiye\u2019nin yeni arg\u00fcmanlara ihtiyac\u0131 oldu\u011funu vurgulayan Ayvazo\u011flu, \u201cGastronomi bu arg\u00fcman\u0131n en \u00f6nemli par\u00e7as\u0131d\u0131r. Gastronomi k\u00fclt\u00fcr\u00fcn\u00fcn ve sahip oldu\u011fumuz zenginliklerin medya arac\u0131l\u0131\u011f\u0131yla d\u00fcnya kamuoyuna anlat\u0131lmas\u0131 ve tan\u0131t\u0131lmas\u0131 son derece \u00f6nemlidir\u201d dedi.\n

\n

Prof. Dr. K\u00fcr\u015fat G\u00f6kt\u00fcrk: \u00dclkemizin tan\u0131t\u0131m\u0131nda medyan\u0131n rol\u00fc \u00e7ok \u00f6nemli \n

AHBV\u00dc Rekt\u00f6r Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Prof. Dr. K\u00fcr\u015fat G\u00f6kt\u00fcrk de turizmin tan\u0131t\u0131m\u0131nda bir d\u00f6nem seyyahlar\u0131n yaz\u0131lar\u0131n\u0131n okundu\u011funu bug\u00fcn gelinen noktada ise teknolojik seviye ile birlikte medyan\u0131n k\u00fclt\u00fcrlerin tan\u0131t\u0131m\u0131nda \u00e7ok b\u00fcy\u00fck bir g\u00fcc\u00fc oldu\u011funu s\u00f6yledi. Prof. Dr. G\u00f6kt\u00fcrk 3 taraf\u0131 denizlerle \u00e7evrili, 4 mevsimi ya\u015fayan bir \u00fclke olarak medyan\u0131n tan\u0131t\u0131mlar\u0131n\u0131n \u00fclkemiz a\u00e7\u0131s\u0131ndan son derece \u00f6nemli oldu\u011funa dikkat \u00e7ekti.\n

\n

\u0130lk Oturumda \u201cGastronomi-Medya \u0130li\u015fkisi\u201d konu\u015fuldu\n

\u201cGastronomi Turizmi ve Turizmin Tan\u0131t\u0131m\u0131nda Medyan\u0131n Rol\u00fc\u201d panelinde
\n\u201cGastronomi ve Medya \u0130li\u015fkisi\u201d ba\u015fl\u0131kl\u0131 ilk oturumu \u0130l K\u00fclt\u00fcr ve Turizm M\u00fcd\u00fcr\u00fc Ali Ayvazo\u011flu y\u00f6netti. Oturumda, Turizm\u00a0Otel Y\u00f6neticileri Derne\u011fi (TUROYD) Y\u00f6netim Kurulu Ba\u015fkan\u0131\u00a0Sava\u015f \u00c7olako\u011flu,\u00a0AHBV\u00dc \u0130leti\u015fim Fak\u00fcltesi \u00d6\u011fretim \u00dcyesi Dr. \u015eeyda Ko\u00e7ak Kurt, Gastronomi Yazar\u0131- Gurme TV Y\u00f6netim Kurulu Ba\u015fkan\u0131 Ufuk G\u00fcng\u00f6r, AHBV\u00dc Turizm Fak\u00fcltesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar B\u00f6l\u00fcm\u00fc \u00d6\u011fretim \u00dcyesi Prof. Dr. Semra Akar \u015eahing\u00f6z konu\u015fmas\u0131 olarak kat\u0131ld\u0131.\n

\u0130kinci oturum\n

Panelin ikinci oturumu AHBV\u00dc Turizm Fak\u00fcltesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar B\u00f6l\u00fcm Ba\u015fkan\u0131 Prof. Dr. Figen Durlu \u00d6zkaya moderat\u00f6rl\u00fc\u011f\u00fcnde ger\u00e7ekle\u015ftirildi. Bu oturumda ise AHBV\u00dc Turizm Fak\u00fcltesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar\u0131 B\u00f6l\u00fcm\u00fc\u2019nden \u00d6\u011fretim \u00dcyeleri Do\u00e7. Dr. Menek\u015fe C\u00f6mert, Do\u00e7. Dr. Tufan S\u00fcren ve Do\u00e7. Dr. Ayb\u00fcke Ceyhun Sezgin sunumlar ger\u00e7ekle\u015ftirdi.\n

\u2018Co\u011frafi \u0130\u015faretli\u2019 Yemekler Sunuldu\n

Panel, Ankara\u2019n\u0131n Co\u011frafi \u0130\u015faretli Yemekleri ikram\u0131 ile sona erdi. Panele kat\u0131lan Turizm Fak\u00fcltesi \u00f6\u011frencilerine ise kat\u0131l\u0131m belgeleri verildi.\n

\n","created_at":"2024-02-28T08:53:09.000000Z","updated_at":"2024-02-28T08:53:09.000000Z"}