TKDK Edirne İrtibat Ofisi açıldı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, 2009 yılından bu yana 42 ilde uygulanan IPARD programı, desteklerin 81 ile yaygınlaştırılması kapsamında 2024 yılı itibari ile tüm Türkiye’ de uygulamaya geçecek. Bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan TKDK Edirne İrtibat Ofisinin açılışı, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirildi.
Vali Yardımcısı Ali Uysal, TKDK Edirne İrtibat Ofisinin faaliyete geçmesi ile Edirne’deki yatırımcıların gıda, tarım ve hayvancılık ile ilgili yatırımlarında IPARD hibe desteklerinden faydalanabilmelerinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.
İşte desteklerden yararlanabilecek sektörler
Açılışta TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Hasan İskender, hali hazırda yürütülen faaliyetler ve önümüzdeki dönemde desteklenecek sektörlerle ilgili bilgi verdi. Edirne İlimizdeki yatırımcıların TKDK desteklemelerinden yararlanabilmesi için atılacak adımlarla ilgili bilgi veren İskender, TKDK desteklerinin üç ana başlık altında toplandığını ve bunların;
Tarımsal İşletmelere (Hayvancılık İşletmeleri) Yönelik Yatırım Destekleri
Süt Üreten Tarımsal İşletmeler (büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık)
Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler (büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık)
Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler (broyler, hindi, kaz)
Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi
Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi (Tıbbi aromatik bitkiler, mantar, sera, fide ve fidan, çiçekçilik)
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi
Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri (zeytin, zeytinyağı, reçel, salça, tarhana, erişte, bakliyat, çeltik kurutma, meyve sebze kurutma vs.)
Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri
Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Makine Parkları (Kooperatifler için)
Yenilenebilir Enerji Yatırımları sektörlerinde olduğunu belirtti. İskender, Başvuru yapacak vatandaşların 5 bin euro ile 3 milyon euro aralığında proje başvurusu yapabileceğini ve TKDK’dan bu yatırımları için %50- %75 oranında hibe alabileceğini açıkladı. İskender, aynı zamanda başvuru sahiplerinin yatırımlarında KDV’den muaf olacağı ve ödenen hibe tutarı için gelir vergisi ödenmeyeceğinin altını çizdi.
“1,5 Milyar Euro yatırım büyüklüğüne ulaşması bekleniyor”
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada; “Yakın zamanda uygulamaya geçecek olan IPARD3 Programıyla birlikte başvuru adaylarına yaklaşık 800 milyon euro bir bütçe imkânı tanınması, yatırımcı katkısı ile birlikte toplamda 1.5 milyar euro üzerinde bir yatırım büyüklüğüne ulaşılacağı öngörülüyor. Bu desteklerden Edirne’deki yatırımcıların da faydalanacağı ve kırsal alanda yapılacak bu yatırımların Edirne ekonomisine katkısının büyük olacağını değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verildi.
0 Yorum