Sanayiye doğal gazda sıkıntı öngörülmüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sanayiye arz edilen doğal gazda geçen yılların aksine bir sıkıntı öngörmediklerini açıkladı. ANKARA-BHA 214 OSB’ye doğal gaz Bakan Bayraktar, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da yer aldığı toplantıda bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, sanayide üretim...

Sanayiye doğal gazda sıkıntı öngörülmüyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sanayiye arz edilen doğal gazda geçen yılların aksine bir sıkıntı öngörmediklerini açıkladı.

ANKARA-BHA

214 OSB’ye doğal gaz

Bakan Bayraktar, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK’ün Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da yer aldığı toplantıda bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, sanayide üretim ve istihdamın daha da artması için enerji alanında çok büyük yatırımlar yaptıklarını söyleyerek “2002 yılında sadece 7 OSB’de doğal gaz kullanımı mevcuttu.

Şu an itibari ile 214 OSB’ye doğal gaz ulaştırmış durumdayız. Geçtiğimiz yıl sanayide doğal gaz tüketimi 13,4 milyar metreküp olarak gerçekleşti.” dedi.

 

Hep birlikte başaracağız

Bayraktar, Türkiye’de cari açıktaki enerji açığını azaltmayı hedeflediklerini belirterek “Sizler katma değerli üretim yapacaksınız. Onun için Milli Teknoloji Hamlemiz çok kıymet ifade ediyor. Daha katma değerli ürünler daha kaliteli, daha yüksek teknolojili ürünleri üretip ihracatı daha büyük bir volüme ve karlılığa ulaştırmamız lazım.

Bizler de enerjide yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı kullanarak enerjimizi daha verimli kullanarak bu enerji ithalat kalemimizi düşürmeyi ve bu sayede de inşallah bu cari açığı ülkemizin gündeminden çıkarmayı hedefliyoruz ve ben bunu hep birlikte başarabileceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

 

100 milyon tonluk emisyon 

2017-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırımla yüzde 14’lük bir enerji tasarrufu sağladıklarını anlatan Bayraktar, “Ocak ayının başında 2024-2030 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planımızı açıklayacağız.

100 milyon tonluk bir emisyon azaltımı hedefi ortaya koyuyoruz. Enerji verimliliği hem dışa bağımsızlığımızı azaltmak hem talebi kendi kaynaklarımızla karşılamak hem de iklim hedeflerine ulaşmamız açısından fevkalade önemli. Bu konuda en bilinçli ve en hazır olan kitle sizlersiniz. Sanayimizin bu konuda bize destek olabileceğine inanıyoruz.” dedi.

 

Sanayiye doğal gaz arzı

Bayraktar, Türkiye’nin farklı kaynaklardan özellikle sıvılaştırılmış doğal gazda büyük bir çeşitlendirme imkanına kavuştuğunu vurgulayarak bugün itibariyle doğal gaz ihtiyacının yüzde 50’sini sıvı doğal gazdan karşılandığını söyledi. Önceki yıllarda sanayide doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Bayraktar, “Özellikle kış aylarına geliyoruz.

Geçtiğimiz bir iki yıl içerisinde hepimiz bunu yaşadı. İnşallah bu sene için böyle bir sıkıntı öngörmüyoruz. Herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden bu süreci de sıkıntısız atlatacağız. Bundan sonraki süreçte de kendi gazımızın daha yoğun devreye girmesiyle artık bu konuyu gündemimizden çıkarmış olacağız.” diye konuştu.

 

Kapasiteleri hayata geçirin

Bayraktar, Organize Sanayi Bölgelerinin öz tüketimleriyle ilgili enerji yatırımlarının 7 bin 156 megavata ulaştığını bildirerek “Bugüne kadar sanayi kuruluşlarına tahsis edilmiş fakat faaliyete geçmemiş 26 bin megavatın üzerinde rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurulumu için kapasite tahsisi yapılmış durumda. Sizlerden beklentimiz şu; bir an önce elinizdeki kapasiteleri hayata geçirmeniz.

Çünkü biz bu kapasiteleri verdiğimiz için şu an da tüketim ve dağıtım kısıtlarından dolayı henüz kapasite tahsisi yapamadığımız yatırımcılarımız için de haksızlık olmuş oluyor.” dedi.

Bayraktar, konuşmaların ardından sanayicilerin talep ve önerilerine ilişkin sorulara cevap verdi.

 

Sanayiye doğal gazda sıkıntı öngörülmüyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.