IC İbrahim Çeçen Vakfı’ndan, AİÇÜ Gastronomi Eğitimine Büyük Yatırım

IC İbrahim Çeçen Vakfı’ndan, AİÇÜ Gastronomi Eğitimine Büyük Yatırım Servet ARSLAN/AĞRI-BHA IC İbrahim Çeçen Vakfı’nın Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde verilen gastronomi eğitimine yaptığı kapsamlı yatırım, öğrencilerin mutfak sanatlarındaki teorik bilgilerini gerçek dünya deneyimleriyle bütünleştirmelerini sağlayacak bir Uygulama Mutfağı’nın açılışıyla zenginleştirildi. Bu dönüm noktası, 6 Aralık’ta düzenlenen ve sektör liderlerini öğrencilerle buluşturan bir panelle kutlandı. Etkinlikte gastronomi ve turizm...

{"id":83545,"news_id":15687012,"detail":"IC\u00a0\u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131\u2019ndan, A\u0130\u00c7\u00dc Gastronomi E\u011fitimine B\u00fcy\u00fck Yat\u0131r\u0131m\n

Servet ARSLAN\/A\u011eRI-BHA\n

IC\u00a0\u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131\u2019n\u0131n A\u011fr\u0131 \u0130brahim \u00c7e\u00e7en\u00a0\u00dcniversitesi\u2019nde verilen gastronomi e\u011fitimine yapt\u0131\u011f\u0131 kapsaml\u0131 yat\u0131r\u0131m, \u00f6\u011frencilerin mutfak sanatlar\u0131ndaki teorik bilgilerini ger\u00e7ek d\u00fcnya deneyimleriyle b\u00fct\u00fcnle\u015ftirmelerini sa\u011flayacak bir Uygulama Mutfa\u011f\u0131\u2019n\u0131n a\u00e7\u0131l\u0131\u015f\u0131yla zenginle\u015ftirildi. Bu d\u00f6n\u00fcm noktas\u0131, 6 Aral\u0131k\u2019ta d\u00fczenlenen ve sekt\u00f6r liderlerini \u00f6\u011frencilerle bulu\u015fturan bir panelle kutland\u0131. Etkinlikte gastronomi ve turizm sekt\u00f6rlerinin entegrasyonu ve \u00f6\u011frencilere kariyer yollar\u0131n\u0131 ayd\u0131nlatacak de\u011ferli bilgiler aktar\u0131ld\u0131.\n

Profesyonel\u00a0mutfak ko\u015fullar\u0131nda e\u011fitim imkan\u0131 sa\u011flayacak olan uygulama mutfa\u011f\u0131, \u00f6\u011frencilerin\u00a0\u00f6zel malzemelerle \u00e7al\u0131\u015fma becerilerini geli\u015ftirmelerine ve mutfak uygulamalar\u0131nda kar\u015f\u0131la\u015f\u0131lan zorluklar\u0131n \u00fcstesinden gelmelerine yard\u0131mc\u0131 olacak modern ekipmanlarla donat\u0131lm\u0131\u015f durumda.\nKariyere giden\u00a0yolda ilk durak\n

7 Aral\u0131k\u2019ta ba\u015flayan e\u011fitim program\u0131, \u00f6\u011frencilere gastronominin \u00e7ok disiplinli yap\u0131s\u0131n\u0131 \u00f6\u011freterek yemek bilimi ve sanat\u0131n\u0131 sa\u011fl\u0131k, teknoloji, fen ve sosyal bilimlerle ili\u015fkilendirmeyi ama\u00e7l\u0131yor. B\u00f6ylelikle, \u00f6\u011frencilerin bilimsel ve pratik becerilerinin geli\u015ftirilmesi hedefleniyor.\n

\u00d6\u011frencilerin s\u00fcrd\u00fcr\u00fclebilirlik ve geleneksel mutfak bilgisini art\u0131rarak, g\u0131da g\u00fcvenli\u011fi ve do\u011fayla uyum i\u00e7inde \u00e7al\u0131\u015fabilecek bilin\u00e7li \u015fefler olarak yeti\u015fmelerinin yan\u0131 s\u0131ra, mesleki tecr\u00fcbenin kazand\u0131r\u0131lmas\u0131 ve e\u011fitim kalitesinin art\u0131r\u0131lmas\u0131 da projenin temel hedefleri aras\u0131nda yer al\u0131yor.\n

\nGastronomi d\u00fcnyas\u0131 ve sekt\u00f6r i\u00e7in yeni bir soluk\n

\u00d6\u011frencilerin gastronomi disiplinleri aras\u0131ndaki ili\u015fkileri anlamalar\u0131na, bilimsel yakla\u015f\u0131mlar\u0131n\u0131\u00a0geli\u015ftirmelerine ve do\u011fa ile yemek aras\u0131ndaki ba\u011flant\u0131y\u0131 kurmalar\u0131na y\u00f6nelik tasarlanm\u0131\u015f olan e\u011fitim i\u00e7eri\u011fine sahip olan projenin ilk etapta 12 ayl\u0131k bir s\u00fcre i\u00e7inde tamamlanmas\u0131 ve ard\u0131ndan s\u00fcrd\u00fcr\u00fclebilir k\u0131l\u0131nmas\u0131 hedefleniyor. Bu s\u00fcre zarf\u0131nda, IC \u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131, A\u011fr\u0131 \u0130brahim \u00c7e\u00e7en\u00a0\u00dcniversitesi ve IC Grup \u015eirketleri\u2019nin i\u015f birli\u011fi ile projenin devaml\u0131l\u0131\u011f\u0131 da planlan\u0131yor.\n

IC\u00a0\u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131\u2019n\u0131n bu yenilik\u00e7i projesinden mezun olan \u00f6\u011frencilerin, s\u00fcrd\u00fcr\u00fclebilir g\u0131da ve do\u011fa aras\u0131ndaki ili\u015fkiyi anlay\u0131p, y\u00f6resel mutfaklar\u0131 tan\u0131yarak topluma katk\u0131 sa\u011flamalar\u0131 ve gastronomi alan\u0131nda \u00fcst\u00fcn ba\u015far\u0131lar elde ederek sekt\u00f6re yeni bir soluk getirmeleri\u00a0\u00f6ng\u00f6r\u00fcl\u00fcyor.\n\u201cStaj ve i\u015f ba\u015fvurular\u0131n\u0131 i\u00e7in holding ve vakf\u0131n kap\u0131lar\u0131 a\u00e7\u0131k\u201d\n

A\u011fr\u0131 \u0130brahim \u00c7e\u00e7en\u00a0\u00dcniversitesi\u2019nin gastronomi e\u011fitimi alan\u0131nda att\u0131\u011f\u0131 bu\u00a0\u00f6nemli ad\u0131mlar, sekt\u00f6rdeki potansiyeli maksimize etme hedefiyle paralellik g\u00f6steriyor. Program\u0131n a\u00e7\u0131l\u0131\u015f\u0131nda konu\u015fan Rekt\u00f6r Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Turizm \u0130\u015fletmecili\u011fi ve Otelcilik Y\u00fcksekokulu b\u00fcnyesinde IC \u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131\u2019n\u0131n katk\u0131lar\u0131yla hayata ge\u00e7irilen Gastronomi ve Mutfak Sanatlar\u0131 Uygulama Mutfa\u011f\u0131\u2019n\u0131n \u00f6\u011frencilere sundu\u011fu imkanlardan bahsederek, \u201c\u00dcniversitemizde ger\u00e7ekle\u015ftirilen bu g\u00fczel i\u015fler, bize heyecan veriyor. IC Holding ve IC \u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131 y\u00f6neticilerine, bu heyecan\u0131 ya\u015fatt\u0131klar\u0131 i\u00e7in te\u015fekk\u00fcr ediyorum. \u0130n\u015fallah bu sevincimiz hep artarak devam etsin\u201d ifadelerini kulland\u0131.\n

Prof. Dr. Karabulut, \u00f6\u011frencilere hitaben yapt\u0131\u011f\u0131 konu\u015fmada, IC Holding ve IC \u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131\u2019n\u0131n onlar i\u00e7in \u2018ikinci ev\u2019 oldu\u011funu vurgulayarak, \u201cStaj ve i\u015f ba\u015fvurular\u0131n\u0131z i\u00e7in IC Holding ve IC \u0130brahim \u00c7e\u00e7en Vakf\u0131 gibi sizlere kap\u0131lar\u0131n\u0131 a\u00e7an de\u011ferli kurumlar var.\u00a0\u00dcniversitemizle birlikte bir aile olarak d\u00fc\u015f\u00fcnd\u00fc\u011f\u00fcm\u00fcz bu kurumlar sayesinde T\u00fcrkiye\u2019deki bir\u00e7ok\u00a0\u00fcniversitenin sahip olmad\u0131\u011f\u0131 imkanlara sahipsiniz. Bu \u015fans\u0131 daha \u00e7ok\u00a0\u00e7al\u0131\u015farak en iyi \u015fekilde de\u011ferlendirmelisiniz\u201d \u015feklinde \u00f6\u011frencilere tavsiyelerde bulundu.\n

IC Holding Turizm Hizmetleri Grup Ba\u015fkan\u0131 Orhan Hallik de etkinlikte konu\u015fma yaparak, 21. Y\u00fczy\u0131lda yeni mesleklerin ortaya \u00e7\u0131kt\u0131\u011f\u0131na ve gastronominin giderek daha fazla\u00a0\u00f6n plana \u00e7\u0131kt\u0131\u011f\u0131na dikkat \u00e7ekti. Hallik, \u201c\u0130nsanlar\u0131n ya\u015fam standartlar\u0131 y\u00fckseldik\u00e7e, e\u011flenceye ve yiyecek-i\u00e7ecek t\u00fcketimine olan ilgi art\u0131yor. Gastronomi turizmi de giderek pop\u00fclerle\u015fiyor. \u0130nsanlar yemek k\u00fclt\u00fcrlerini tan\u0131mak ve tatmak i\u00e7in d\u00fcnya genelinde seyahat ediyorlar. T\u00fcrkiye, son y\u0131llarda yakla\u015f\u0131k 52 milyon misafiri a\u011f\u0131rlad\u0131 ve bu rakam\u0131n\u00a0\u00f6n\u00fcm\u00fczdeki y\u0131llarda 100 milyona \u00e7\u0131kmas\u0131 bekleniyor\u201d dedi. Ayr\u0131ca Hallik, T\u00fcrkiye\u2019nin gastronomi d\u00fcnyas\u0131nda\u00a0\u00f6nemli bir merkez haline geldi\u011fine ve A\u011fr\u0131\u2019n\u0131n da Gastronomi \u015eehri unvan\u0131 alabilecek potansiyele sahip oldu\u011funa inand\u0131\u011f\u0131n\u0131 belirtti.\n

\nGastronomi ve turizmin kesi\u015fim noktas\u0131nda s\u00f6yle\u015fi\n

Panelde gastronomi ve turizmin birbiriyle ne denli i\u00e7 i\u00e7e ge\u00e7ti\u011fi ve bu iki sekt\u00f6r\u00fcn gelecekteki profesyoneller i\u00e7in neler vadetti\u011fi kapsaml\u0131 bir \u015fekilde ele al\u0131nd\u0131. IC Holding Turizm Hizmetleri Grup Ba\u015fkan\u0131 Orhan Hallik, sekt\u00f6rdeki son geli\u015fmeler, kariyer olanaklar\u0131 ve bu alanlarda\u00a0\u00f6ne \u00e7\u0131kan yenilikler hakk\u0131nda de\u011ferli bilgiler verdi. Ayr\u0131ca, turizmin g\u00f6zde alanlar\u0131ndan biri haline gelen gastronomi turizminin, k\u00fclt\u00fcrel zenginlikleri ve yerel lezzetleri nas\u0131l d\u00fcnya sahnesine ta\u015f\u0131d\u0131\u011f\u0131na dair\u00a0\u00f6rnekler sundu.\n

IC Holding Turizm Grubu \u0130nsan Kaynaklar\u0131 Direkt\u00f6r\u00fc Ferda Kele\u015f ve IC Santai Hotels \u0130\u015fletme M\u00fcd\u00fcr\u00fc \u00d6nder Beyhan bu s\u00f6yle\u015fide, sekt\u00f6r\u00fcn ihtiya\u00e7 duydu\u011fu yetkinlikler ve mezunlar i\u00e7in \u00e7e\u015fitli i\u015f imkanlar\u0131 hakk\u0131nda bilgi verdi ve sekt\u00f6rde kariyer yapmak isteyen gen\u00e7ler i\u00e7in\u00a0\u00f6nemli tavsiyelerde bulundu. \u00d6\u011frencilerin yaln\u0131zca akademik bilgilerle s\u0131n\u0131rl\u0131 kalmay\u0131p, ayn\u0131 zamanda turizm ve gastronomi alanlar\u0131ndaki pratik becerilerini de geli\u015ftirmeleri gerekti\u011fini vurgulayan panel, \u00f6\u011frencilerin sekt\u00f6rde nas\u0131l bir yol izlemeleri gerekti\u011fi, hangi beceri ve deneyimlerin\u00a0\u00f6nemli oldu\u011fu ve mezuniyet sonras\u0131 kariyer f\u0131rsatlar\u0131 hakk\u0131nda \u00e7e\u015fitli bilgiler edinmelerini sa\u011flad\u0131.\n

\n

\n","created_at":"2023-12-13T13:16:10.000000Z","updated_at":"2023-12-13T13:16:10.000000Z"}