Depremde yıkılan asırlık kümbet restore ediliyor

Depremde yıkılan asırlık kümbet restore ediliyor Erciş ilçesinde bulunan ve 2011 yılında yaşanan depremde kısmen yıkılan ve üzerinde hükümdarlık simgeleri bulunan Kara Yusuf Bey Kümbeti’nin restore ediliyor. Vali Ozan Balcı, restorasyon alanında incelemelerde bulundu. Asırlık kübette yapılacak çalışmalarla ilgili yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Balcı, restorasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Birçok sembol yer...

Depremde yıkılan asırlık kümbet restore ediliyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depremde yıkılan asırlık kümbet restore ediliyor

Erciş ilçesinde bulunan ve 2011 yılında yaşanan depremde kısmen yıkılan ve üzerinde hükümdarlık simgeleri bulunan Kara Yusuf Bey Kümbeti’nin restore ediliyor. Vali Ozan Balcı, restorasyon alanında incelemelerde bulundu. Asırlık kübette yapılacak çalışmalarla ilgili yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Balcı, restorasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Birçok sembol yer alıyor

Selçuklu mimarisi tarzında 1423 yılında Cihan Şah tarafından yaptırılan ve üzerinde hükümdarlık sembolleri bulunan ve çevresinde Ayet-el Kürsi yazılı taşların da yer aldığı Kara Yusuf Bey Kümbeti’nin üzerinde simetrik iki kuş, kuzey tarafında iki aslan figürü, batı tarafında Selçuklu arması, çift başlı kartal kabartması ve hükümdarlık sembolleri bulunuyor. Kümbet alt katta mezarlık üst kat ise 12 gen gövde olmak üzere 2 katlı inşa edilmiştir.


“Bir yıl içinde tamamlanacak”
Van’ın tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir kent olduğunu belirten Vali Balcı, bu zenginliklere sahip çıkmak için önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Balcı, “Kara Yusuf Kümbeti, depremde zarar görmüştü. Burayı Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Van Valiliği ile Van Büyükşehir Belediyemizin de kaynaklarıyla projesini ve ihalesini yaptık. Restorasyon projesini bilim, fen, sanat kurallarına uygun olarak başlatıyoruz. İnşallah bir yıl içinde de restorasyonunu tamamlayarak, çevre düzenlemesi ile tarihteki şanına, şöhretine uygun bir şekilde yapıp, gelecek kuşaklara aktaracağız. Böylece kültür varlıklarımıza da sahip çıkmış olacağız. Van’da korunması gereken birçok kültür varlıklarımız var. Bunları da yapıyoruz. İnşallah bittiği zaman kültürel varlıklarımıza büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Depremde yıkılan asırlık kümbet restore ediliyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.