Mutlu: Madenciliğin ne kadar önemli olduğunu afetlerde gördük
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, “Görüyoruz ki madencilik ve madenler ülkemizde sadece kömür üretimi için önemli değil. Son yıllarda ülkenin karşı karşıya geldiği doğal afetlerde de ne kadar önemli olduğu, bu kültürün ne kadar yaşatılması gerektiğini maalesef üzülerek gördük.” dedi.
Valilik önünde düzenlenen törene, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu. Ardından TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk konuşma yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutladı.
“Madenler devlet eliyle işletilmeli”
Ardından konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, madenciliğin dünyanın en zahmetli ve en zor mesleklerinden biri olduğunu söyledi. Maden sektörünün ve maden işçilerinin sorunlarını anlatan Mutlu, şöyle dedi:
“Madencilik dünyanın en zahmetli en zor işlerinden biri. Görüyoruz ki madencilik ve madenler ülkemizde sadece kömür üretimi için önemli değil. Son yıllarda ülkenin karşı karşıya geldiği doğal afetlerde de ne kadar önemli olduğu, bu kültürün ne kadar yaşatılması gerektiğini maalesef üzülerek görüyoruz. Madenler kesinlikle devlet eliyle işletilerek yaşatılmalı ve bu kültür korunmalı. Özellikle kömür ile beraber var olmuş olan Zonguldak’ımız da taşkömürüne sahip çıkılarak üretimi arttırmak amacıyla istihdam yükseltilerek devam ettirilmeli. Biz madenciler olarak toplu ölümlerle gündeme gelmek, hatırlanmak istemiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde iş cinayetlerine kurban giden birçok iş kolunda işçilerimiz var. Ben hepsini rahmetle anıyorum. Şehitlerimizi bu tür manevi günlerde değil her zaman hatırlamamız gerekiyor. Özellikle madencileri unutmamız lazım. Onları kaderine terk etmemiz gerekir. Son günlerde Zonguldak’ta hunharca katledilen bir maden işçisinin başına gelenleri görünce madenlerimizin ve bu bölgenin ne kadar kaderine terk edildiğini görmekteyiz maalesef. Biz sadece toplu ölümlerle değil ülke ekonomisine katkı sağlayarak iş sağlığı ve güvenliği ile üretimi attırarak taşkömürünü ülke ekonomisine kazandıran madenciler olarak hatırlanmak istiyoruz.”
Program konuşmaların ardından sona erdi.
0 Yorum