Kurtulmuş: Meclis, Türkiye’de istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir bir meclistir

Kurtulmuş: Meclis, Türkiye’de istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir bir meclistir Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş’un gündeminde yeni anayasa tartışması yer aldı. “12 Eylül Anayasa’sı neredeyse kabul edildiğinin ertesi gününden itibaren tartışılmaya başlandı” 12 Eylül Anayasası’nda bugüne kadar birçok değişiklik yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, “Şimdiye kadar 29 değişiklik yapılmış, birçok maddesi...

Kurtulmuş: Meclis, Türkiye’de istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir bir meclistir

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurtulmuş: Meclis, Türkiye’de istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir bir meclistir

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş’un gündeminde yeni anayasa tartışması yer aldı.

“12 Eylül Anayasa’sı neredeyse kabul edildiğinin ertesi gününden itibaren tartışılmaya başlandı”

12 Eylül Anayasası’nda bugüne kadar birçok değişiklik yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, “Şimdiye kadar 29 değişiklik yapılmış, birçok maddesi değiştirilmiş, yamalı bohçaya döndürülmüş ama hala ruhu orada. Yani hala demokrasinin kılıcı gibi siyasetin üzerinde bazı kurumların varlığının hissedildiği, yeri geldiği zaman bu güçler ayrımı prensibini bir güçler çatışması şekline dönüştürebilecek birtakım mayınların işin içine yerleştirildiği bir anayasa metninden bahsediyoruz. Millet eksenli değil devlet eksenli bir anayasa yapılmış o dönemde. Bu ihtiyaç, bugünün ihtiyacı değil. 12 Eylül Anayasası neredeyse kabul edildiğinin ertesi gününden itibaren tartışılmaya başlandı. ‘Bu meclis yeni bir anayasa yapma gücüne sahip değildir’ demek, yeni anayasayı sadece askerin dipçiği ile yaparız demeye eş değerdir” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de cumhurbaşkanlığı sisteminden geri dönüşün olmayacağı aşikar”

Cumhurbaşkanlığı sisteminden geri dönüş olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Türkiye’de cumhurbaşkanlığı sisteminden geri dönüşün olmayacağı aşikar. Bir referandum iki de cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla halkımız üç kez bu sisteme olan güvenini teyit etmiş, ortaya koymuş. Dolayısıyla cumhurbaşkanlığı sisteminden geri dönüş yok. Uygulamada hangi konuların eksik olduğu, nelerin tamamlanması gerektiği; örneğin bu denge kontrol mekanizmalarının nasıl oluşturulmasıyla ilgili hem iktidar tarafının hem muhalefet tarafının farklı fikirleri olabilir. Benim şahsen tercih edeceğim yöntem ve yol, anayasa tartışmalarının içerisinde vakti zamanı geldiğinde, doğru zeminde yani parlamento çatısı altında ve doğru yöntemler ile bu konunun tartışılmasıdır” diye konuştu.

 

 

Kurtulmuş: Meclis, Türkiye’de istediği anayasa değişikliğini yapmaya muktedir bir meclistir

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.