TÜRKPA 15 yaşında

TÜRKPA 15 yaşında TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) 15’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kurtulmuş, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Türk devletlerinin ortak geleceğinin inşasında ulusal parlamentolarımız arasında bir dayanışma ve işbirliği zemini olarak 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’da kurulan Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), on beş...

TÜRKPA 15 yaşında

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKPA 15 yaşında

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin (TÜRKPA) 15’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kurtulmuş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk devletlerinin ortak geleceğinin inşasında ulusal parlamentolarımız arasında bir dayanışma ve işbirliği zemini olarak 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’da kurulan Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), on beş yılı geride bıraktı. Uzak olmayan bir geçmişin hayali kardeş Türk devletlerinin müşterek iradesiyle on beş yıl önce imzalanan kurucu anlaşma sayesinde gerçeğe dönüşmüş ve TÜRKPA bağımsız Türk devletleri arasındaki ilişkilerin seyrinde ve kurumsallaşmasında önemli bir dönüm noktası olmuştur.

TÜRKPA, Türk halkları arasındaki güçlü bağlardan ilham alarak, parlamentolar arası ilişki ve temaslar yanında, farklı alanlarda kapsamlı çalışmalarla çok taraflı iş birliğine hizmet eder hâle gelmiştir. Bağımsız Türk devletlerinin TÜRKPA’ya verdikleri ortak destek sayesinde 15 yıl gibi kısa bir sürede başarılı ve örnek bir uluslararası kuruluş inşa edilmiştir.

Öz kardeşlerin bu ortak meclisinin her toplantısında, hangi Türk yurdunda toplanırsak toplanalım kendimizi evimizde hissettik, hissediyoruz. TÜRKPA çatısı altında bir araya gelen ulusal parlamentolarımızla, 21. Yüzyıla mührümüzü vurma gayesiyle iş birliği ve ilişkilerimizi her alanda geliştirme irademizi teyit ediyoruz. Türk dünyasını; işte, dilde, fikirde birbirine yakınlaştırmak için gayretimiz devam edecektir. Dönem Başkanlığı görevini deruhte ettiğim TÜRKPA faaliyetlerinin, çok taraflı iş birliğine daha fazla katkı sağlayacak şekilde çeşitlendirilerek sürdürülmesine Türkiye’nin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin desteği tamdır.

Küresel ve bölgesel istikrarın yeni ve benzeri görülmedik tehditlerle sınandığı, çok taraflı diplomasi ve yerleşik kurumlarının bu tehditlere yanıt vermekte başarısız kaldığı bir dönemde, birbirimize daha sıkı sarılarak ortak karar alma ve ortak hareket etme kabiliyetimizi en üst seviyeye çıkarmak bir zarurettir. Bağımsız Türk devletleri arasındaki yakın ilişkiler ve güçlü iş birliği, küresel ölçekte istikrar, barış ve huzura katkı sağlayacaktır.

TÜRKPA’nın 15. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, daha nice kuruluş yıl dönümlerini birlik ve beraberlik içinde idrak etme dileğiyle Türk halklarına barış, refah ve esenlik dileklerimi sunuyorum.”

TÜRKPA 15 yaşında

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.