Bakan Tekin açıkladı; Müfredatta kültürel değerler ön plana alınıyor
Tahsin KEMER – Gurbetelli YALÇIN / ANKARA – BHA
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 6’ıncı Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Travel Expo Ankara’yı son gününde ziyaret etti.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ile stantları gezen Tekin, fuarda konuşma da gerçekleştirdi.
Bakan Tekin, konuşmasında müfredatta yapacakları değişikler ve kurulacak gastronomi liseleri ile ilgili şunları söyledi:
“Öğretim programlarında yani kamuoyundaki adıyla müfredatta bir değişiklik planlıyoruz. Değişikliği gündemimize alıyoruz. Bu değişikliğin ana çerçevesi zaten kamuoyunda yeterince tartışılıyor. Eğitim ve öğretim kurumlarımızdaki programlarımızın, çocuklarımızın güncel hayatında karşı karşıya kalabildikleri problemlerin çözümünde kullanabileceği hale getirilmesini, çocuklarımızın doğal olarak seviyelerine uygun bir hale getirilmesini, seyre yatırılmasını ve bizim kültürümüze ait referans değerlerimizin bu programların içerisine indirilmesini arzu ediyoruz. Bütün bu çaba doğrultusunda da müfredatı revize edeceğiz. Bu kapsamda daha önce müsteşarlığım döneminde de dikkat çekmeye çalıştığımız hususlardan bir tanesi şuydu. Biz turizmi ve kültürü ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Ama biz turizmi kültürün kalbinde oluşturmamız lazım.”
“Meslek liselerinin tamamını sektöre katkı verecek şekilde revize etme yolundayız”
“Müfredatımızı revize ederken üstünde duracağımız konular, Türkiye’nin bu anlamdaki tanıtımına, turizme katkıda bulunabilecek adımlar nasıl atılabilir? Çocuklarımızı bu anlamda nasıl yetiştirebiliriz? Her şeyin başı eğitim, evet. Biz turizm konusunda da sektör temsilcileriyle bu anlamda ortak çalışmaya açık olduğumuzu burada sizlere beyan etmek istiyoruz. Müfredatla ilgili bunu söyledikten sonra bir iki husus daha paylaşmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi bizi daha önce var olan, kendi ismiyle var olan turizm meslek liselerimiz, biliyorsunuz meslek teknik Anadolu liselerinin bünyesinde artık faaliyet gösteriyor. Şimdi biz o okulları da sektörle, meslek liselerinin tamamını sektörle iş birliği halinde sektöre katkı verecek şekilde revize etme yolundayız.”
“Gastronomi lisesi alt başlığıyla bir programı sizlere paylaşmış olacağız”
“Meslek liselerini, spor liselerini, güzel sanatlar liselerini ve turizm ile ilgili liselerinin tamamını tematik hale getirmeye çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda önümüzdeki günlerde sizlerle gastronomi lisesi alt başlığıyla bir programı sizlere paylaşmış olacağız. Anadolu yemekleri, annelerimizin de çeteleri, Osmanlı mutfağı, Selçuklu mutfağı hepsinin içerisinde yer aldığı, aynı zamanda bu mutfağın nasıl servis edilmesi gerektiğine dair uygulamalı bilgilerin de yer aldığı ve liseyi inşallah sizlerle paylaşmış olacağız. İlave olarak, yine bu kapsamda olgunlaşma mensuplarımız, rahat eğitim merkezlerimizin yaptıkları şeyler var. Biliyorsunuz olgunlaşmalarda üretilen günlerin tam olarak oluşturulduğu, alıcılara göre oluşturulduğu, bohça mağazalarımız var. Aynı şekilde alt eğitim merkezlerimiz için bir marka oluşturulabilir. Gastronomi için bir uygulama markası oluşturulabilir. Bunlar da üzerinde çabaladığımız, çabalayıp üzerinde konularda bir tanesi. ”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ATO Başkanı Gürsel Baran teşekkür plaketi takdim etti.
0 Yorum