Nevşehir’de kendi imkanıyla peynir üretip satıyor

Nevşehir’de kendi imkanıyla peynir üretip satıyor FİBHABER-BHA Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde kendi yetiştirdiği Simental cinsi ineğin sütüyle, ürettiği peyniri çömleğe basarak Türkiye’nin birçok noktasına gönderilerek sofraların vazgeçilmez tadı oluyor. FİB Haber Merkezine özel açıklamalarda bulunan 36 yaşındaki Celil Aktepe şu ifadelerde bulundu; “Esnafim ve Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yaşıyorum. İlk başlarda bir iki müşterimim özel isteğiyle peynir yapımına...

{"id":90525,"news_id":15693992,"detail":"Nev\u015fehir\u2019de kendi imkan\u0131yla peynir \u00fcretip sat\u0131yor\n

F\u0130BHABER-BHA\n\n

Nev\u015fehir\u2019in Derinkuyu il\u00e7esinde kendi yeti\u015ftirdi\u011fi Simental cinsi ine\u011fin s\u00fct\u00fcyle, \u00fcretti\u011fi peyniri \u00e7\u00f6mle\u011fe basarak T\u00fcrkiye\u2019nin bir\u00e7ok noktas\u0131na g\u00f6nderilerek sofralar\u0131n vazge\u00e7ilmez tad\u0131 oluyor.\n

F\u0130B Haber Merkezine \u00f6zel a\u00e7\u0131klamalarda bulunan 36 ya\u015f\u0131ndaki\u00a0Celil Aktepe \u015fu ifadelerde bulundu; \u201cEsnafim ve Nev\u015fehir\u2019in Derinkuyu il\u00e7esinde ya\u015f\u0131yorum.\n

\u0130lk ba\u015flarda bir iki m\u00fc\u015fterimim \u00f6zel iste\u011fiyle peynir yap\u0131m\u0131na ba\u015flad\u0131m. \u015eimdiler de bu say\u0131 giderek \u00e7o\u011fald\u0131. Halk\u0131m\u0131z peynirimizi sevdi. Hatta farkl\u0131 illere bile g\u00f6nderim yapmaya ba\u015flad\u0131k. Modernize olan hayat ko\u015fullar\u0131nda k\u00f6yl\u00fc hayat\u0131n\u0131 ve peynir k\u00fclt\u00fcr\u00fcn\u00fc ya\u015fat\u0131p Derinkuyu\u2019nun tan\u0131t\u0131m\u0131na yard\u0131mc\u0131 oluyorum.\u00a0T\u00fcm\u00a0inek\u00a0cinsleri i\u00e7inde en sa\u011fl\u0131kl\u0131 \u0131rk olan \u201cSimental\u201d cinsi ineklerimizden sa\u011f\u0131lan s\u00fctte, sa\u011fl\u0131k a\u00e7\u0131s\u0131ndan insan v\u00fccuduna \u00e7ok fazla yarar sa\u011flamaktad\u0131r.\n

Bu minhalde kendi Simental cinsi ineklerimizi besliyoruz. S\u00fct\u00fcm\u00fcz\u00fc tarihi bak\u0131r kazanlarda mayaland\u0131r\u0131p pi\u015firiyoruz. Peynirimizi sudan ar\u0131nd\u0131r\u0131yoruz. (Halk dilinde kete denir) K\u00fc\u00e7\u00fck par\u00e7alara ay\u0131r\u0131p, \u00e7\u00f6rek otu ile kar\u0131\u015ft\u0131r\u0131p \u00e7omleklere s\u0131k\u0131 s\u0131k\u0131 bas\u0131yoruz ve a\u011fz\u0131n\u0131 \u00f6nce bez sonra po\u015fetle kapat\u0131p ba\u011fl\u0131yoruz. Topraga ba\u015f \u00fcst\u00fc yat\u0131r\u0131p g\u00f6m\u00fcyoruz. \u0130ki ay gibi bekletip, (peynir suyunu iyice topra\u011fa b\u0131rakt\u0131ktan sonra) t\u00fcketime sunuyoruz.\u201d dedi.\n\n","created_at":"2024-04-03T03:01:11.000000Z","updated_at":"2024-04-03T03:01:11.000000Z"}