Online yemek sektörünün sorunları Ankara Ticaret Odası’nda ele alındı

Online yemek sektörünün sorunları Ankara Ticaret Odası’nda ele alındı ANKARA – BHA Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, online yemek sipariş sitelerinin işletmelere uyguladığı farklı komisyon oranlarının yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mağduriyetine yol açtığını belirterek, “Online yemek sitelerinin komisyon oranlarına standart getirilmeli” dedi. ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Ticaret...

{"id":81788,"news_id":15685233,"detail":"Online yemek sekt\u00f6r\u00fcn\u00fcn sorunlar\u0131 Ankara Ticaret Odas\u0131\u2019nda ele al\u0131nd\u0131\n

ANKARA \u2013 BHA\n\n\n

Ankara Ticaret Odas\u0131 (ATO) Y\u00f6netim Kurulu Ba\u015fkan Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Halil \u0130brahim Y\u0131lmaz, online yemek sipari\u015f sitelerinin i\u015fletmelere uygulad\u0131\u011f\u0131 farkl\u0131 komisyon oranlar\u0131n\u0131n yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fcnde faaliyet g\u00f6steren i\u015fletmelerin ma\u011fduriyetine yol a\u00e7t\u0131\u011f\u0131n\u0131 belirterek,\u00a0\u201cOnline yemek sitelerinin komisyon oranlar\u0131na standart getirilmeli\u201d\u00a0dedi.\n

\n

ATO Ba\u015fkan Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Halil \u0130brahim Y\u0131lmaz, Ankara Ticaret Odas\u0131\u2019n\u0131n yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fcnde faaliyet g\u00f6steren \u00fcyelerini temsil eden\u00a048 No\u2019lu Haz\u0131r Yemek Hizmetleri-Kantin \u0130\u015fletmecili\u011fi Meslek Komitesi\u00a0ve\u00a060 No\u2019lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi\u00a0\u00fcyeleri, online yemek sipari\u015f platformlar\u0131\u00a0Yemeksepeti, Trendyol Yemek\u00a0ve\u00a0Getir Yemek\u00a0temsilcileri ve\u00a0Ticaret Bakanl\u0131\u011f\u0131\u00a0yetkilileri ile\u00a0ATO Zafertepe Salonu\u2019nda ger\u00e7ekle\u015ftirilen toplant\u0131ya kat\u0131ld\u0131.\n

ATO Ba\u015fkan Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Y\u0131lmaz,\u00a0toplant\u0131n\u0131n a\u00e7\u0131l\u0131\u015f\u0131nda yapt\u0131\u011f\u0131 konu\u015fmada, internet kullan\u0131m\u0131n\u0131n yayg\u0131nla\u015fmas\u0131 ve dijitalle\u015fme ile birlikte yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fcnde online sipari\u015f say\u0131s\u0131n\u0131n her ge\u00e7en g\u00fcn artt\u0131\u011f\u0131n\u0131 belirterek, yemek sitelerinin i\u015fletmelere uygulad\u0131\u011f\u0131 y\u00fcksek komisyon oranlar\u0131n\u0131n yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fcnde faaliyet g\u00f6steren i\u015fletmelerin ma\u011fduriyetine yol a\u00e7t\u0131\u011f\u0131n\u0131 s\u00f6yledi.\u00a0Y\u0131lmaz,\u00a0\u201cOnline yemek sipari\u015f platformlar\u0131 t\u00fcketicilerin restoranlara ula\u015fmas\u0131n\u0131 kolayla\u015ft\u0131ran bir mecra ancak yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fc gibi herkesi ilgilendiren bir sekt\u00f6rde y\u00fcksek komisyon oranlar\u0131n\u0131n uygulanmas\u0131 i\u015fletmeleri zor durumda b\u0131rak\u0131yor. \u0130\u015fletmeler a\u00e7\u0131s\u0131ndan s\u00fcrd\u00fcr\u00fclebilir olmayan bu oranlar\u0131 d\u00fczeltmek i\u00e7in i\u015fletmelerin b\u00fcy\u00fckl\u00fc\u011f\u00fcne ve g\u00fcnl\u00fck paket miktarlar\u0131na g\u00f6re bir d\u00fczenleme yap\u0131lmas\u0131 gerekiyor. Online sipari\u015flerde komisyon oranlar\u0131na standart getirilmeli\u201d\u00a0dedi.\n\u0130ki alan birlikte b\u00fcy\u00fcy\u00fcp geli\u015fiyor\n

Online platformlar\u0131n yiyecek-i\u00e7ecek sekt\u00f6r\u00fcn\u00fc, sekt\u00f6r\u00fcn de platformlar\u0131 kar\u015f\u0131l\u0131kl\u0131 olarak b\u00fcy\u00fct\u00fcp, geli\u015ftirdi\u011fini kaydeden\u00a0Y\u0131lmaz, \u201cRestoran ve kafeler olmadan bu platformlar i\u015flevsiz olaca\u011f\u0131 gibi online platformlar olmadan da restoran ve kafeler m\u00fc\u015fteri a\u011f\u0131n\u0131 geni\u015fletemez. \u0130ki alan da birbirini beslerken bizim amac\u0131m\u0131z bu ba\u011f\u0131 geli\u015ftirmek\u201d\u00a0diye konu\u015ftu.\nMotorlu kuryelerin i\u015fe al\u0131m s\u00fcre\u00e7leri d\u00fczenlenmeli\n

Online yemek sipari\u015flerini yerine ula\u015ft\u0131rmada hizmet sa\u011flayan motorlu kuryelerin i\u015fe al\u0131m s\u00fcre\u00e7lerinde de i\u015fletmelerin sorunlar ya\u015fad\u0131\u011f\u0131n\u0131 kaydeden\u00a0Y\u0131lmaz, \u201cHen\u00fcz i\u015fe yeni ba\u015flam\u0131\u015fken biraz fazla maa\u015f teklif eden yere kolayca ge\u00e7ebiliyorlar. Birka\u00e7 ayda \u00e7ok say\u0131da i\u015f de\u011fi\u015ftiren motorlu kuryeler denetlenmiyor. Kuryelere olan ra\u011fbet nedeniyle \u00e7al\u0131\u015fma s\u00fcreleri, ehliyet durumu, yeterlilikleri daha tam anlam\u0131yla kontrol edilmeden i\u015fe al\u0131mlar yap\u0131labiliyor\u201d\u00a0dedi.\n

Toplant\u0131da,\u00a0Ticaret Bakanl\u0131\u011f\u0131 Ticaret Uzman\u0131 Z. Kaya Kareno\u011fullar\u0131\u00a0ve\u00a0Ticaret Uzman Yard\u0131mc\u0131s\u0131 O\u011fuzhan \u00dcnal, T\u00fcrkiye Odalar ve Borsalar Birli\u011fi (TOBB) Uzman Kadir Akal\u0131n, Getir Yemek Sat\u0131\u015f ve Stratejik \u0130li\u015fkiler Direkt\u00f6r\u00fc Hakan Devecel, Direkt\u00f6r G\u00f6khan S\u00fcral, Yemeksepeti Kamu \u0130\u015fleri Direkt\u00f6r\u00fc Senem Yava\u015f, Trendyol Kurumsal \u0130li\u015fkiler Sorumlusu Bu\u011fra U\u015fakl\u0131, Trendyol Hukuk Dan\u0131\u015fman\u0131 Fatih \u00c7on, Trendyol Yemek Sorumlusu Merve Ba\u015f\u00e7\u0131\u00a0ile\u00a0ATO Meclis Divan Katibi\u00a0ayn\u0131 zamanda\u00a060 No\u2019lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi \u00dcyesi Ay\u015fe Nilay \u00c7elik,\u00a060 No\u2019lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Ba\u015fkan\u0131 Abdurrahman I\u015f\u0131ksever, Komite Ba\u015fkan Yard\u0131mc\u0131s\u0131 Emre G\u00fcner, Komite \u00dcyeleri Hakan Sancur, Servet Alkan, Meri\u00e7 \u00c7a\u011flayan, Bekir Y\u0131lmaz,\u00a048 No\u2019lu Haz\u0131r Yemek Hizmetleri-Kantin \u0130\u015fletmecili\u011fi Meslek Komitesi\u00a0Ba\u015fkan\u0131 Murat Zalaltunta\u015f\u00a0ve\u00a0Komite \u00dcyesi Muharrem K\u0131l\u0131\u00e7\u00a0da yer ald\u0131.\n

\u00a0\n\n\n","created_at":"2023-11-10T08:25:02.000000Z","updated_at":"2023-11-10T08:25:02.000000Z"}